Nastere

Nasterea la privat – Premiere Timisoara

Acesta este un articol de opinie, asta e parerea mea. Sunt sigura ca va leza sau supara anumite persoane si am incercat de 2 ani si 4 luni sa tac, sa ma abtin, sa uit, dar stiti ceva? Nu pot. As fi tacut in continuare daca vedeam ca lucrurile s-au imbunatatit in acest timp, dar nu, au ramas la fel de proaste.

In timpul primei sarcini am incaput sa cugetam la locul unde doresc sa aduc pe lume copilul. Am analizat din mai multe puncte de vedere variantele pe care le aveam atunci in Timisoara, doua maternitati de stat si una privata. In final am ales maternitatea privata.

Ei bine, in acel moment nivelul meu de informare era… sub nivelul marii. Am mers acolo crezand ca daca e maternitate privata asta imi garanteaza ca totul va fi roz, sau cel putin ca vor respecta ceea ce scrie in prezentare. Si din pacate nu a fost asa. Si imi asum partea mea de vina, si anume aceea de a nu fi informata si de a nu sti ce sa cer si cand sa ma impun. Da, suna aiurea, nu? Sa mergi la un spital privat si sa fie nevoie sa te impui. Desi nasterea si ingrijirea mea au fost cat se poate de bune, partea de neonatologie lasa de dorit. Si sunt trista pentru ca lasa de dorit in continuare.

La un an de la nastere scriam asta pe un grup de suport in alaptare: „Azi se implineste un an de cand a venit pe lume minunea noastra -Luca. Si uite asa ma trezesc eu intrebandu-ma ce faceam anul trecut pe vremea asta. Si uite asa de la un gand la altul am retrait experienta nasterii si apoi inceputul alaptarii. A fost unul foarte dificil, desi am nascut la privat (Premiere) am avut parte aproape exclusiv de informații eronate. Din cauza acestor informatii m-am chinuit 2 luni ca sa alaptez. Mi-au spus sa nu tin bebe mai mult de 20 min la san, ca saliva lui imi macereaza pielea mamelonului, ca imediat dupa nastere e musai sa ii dea lp ca sa nu ii scada glicemia pt ca asa se intampla cu copii peste 4 kg, ca ii dau suplimentul cu seringa, desi am aflat ulterior ca ii dadeau biberon, au facut proba suptului (si e interesant ca la toate mamele care au nascut acolo li s-a spus ca bb a supt 10 gr, de parca toti bebelusii ar fi la fel), pt. muls am primit o amarata de pompa de la Primi pasi la care ii lipsea partea aia de silicon ce vine in contact cu sanul si m-am muls cu plasticul ala direct pe san, asta in conditiile in care la primul supt am facut ragade desi ele ziceau ca atasarea e corecta si ma laudau ce bine il tin si multe alte aberatii. Am simtit ca se face orice numai sa ies pe usa spitalului cu alaptere si supliment de lp. Na, ca trebuia sa ma descarc. Haideti sa facem aceasta postare una a decarcarii. La voi cum a fost? Unde ati nascut? Credeti ca daca era sa ascultati sfaturile din maternitate ati fi alaptat macar 3 luni? eu una sigur ma opream la 3 sapt. Au acreditare de spital prieten al copilului. Voua (celor care ati nascut acolo) vi s-a parut ca ar fi spital prieten al copilului? Ati fost ajutate si incurajate sa alaptati … exclusiv?„. Din pacate am primit destul de multe raspunsuri de la mame care au nascut acolo si au trecut in oarecare masura prin aceleasi probleme.

images.jpeg

M-am dus la acest spital stiind ca are acreditarea de „Spital prieten al copilului” acordata de UNICEF. Uitati ce scrie chiar la ei pe site:

„Gradul ridicat de satisfacţie pe care îl oferim proaspetelor mămici şi bebeluşilor acestora, a fost confirmat printrun control Unicef  România, în urma căreia Maternitatea President a fost desemnată prima unitate medicală privată din Timişoara care a primit statutul de Spital Prieten al Copilului, o inițiativă ce are ca scop respectarea celor “Zece Paşi pentru o alăptare încununată de succes”, respectiv:

  • O politică scrisă privind alăptarea, care este comunicată regulat întregului personal de îngrijire. Nu stiu care e politica si ce, cat si cum se comunica personalului de ingrijire. Judecand dupa experienta mea cu personalul de ingrijire pot sa spun ca ori nu li se comunica deloc ori li se comunica informatii eronate cu privire la alaptare.
  • Întregul personal de îngrijire este instruit în scopul aplicării acestei politici. O fi, nu contest.
  • Informarea gravidelor despre avantajele alăptării şi aspectele practice ale alăptării. Ca si gravida am calcad de doua ori in aceasta maternitate pentru controale. In nici una din dati nu a pomenit nimeni nimic despre alaptare, nu am primit nici un pliant si nici nu tin minte sa fi vazut afisat undeva vizibil vre-o informatie despre acest subiect.
  • Acordarea de ajutor mamelor pentru a începe alăptarea în primele cinci minute după naştere sau imediat ce mama îşi revine după anestezie. Dupa operatia cezariana am fost dusa in salon, unde a trebuit sa sun eu la neonatologie ca sa imi primesc copilul si va asigur ca nu mi l-au adus in 5 minute. Mai mult cand am sunat reactia lor a fost „dar nu vi l-am adus?”. Ba da, doamna, mi l-ati adus si eu nu imi amintesc, va rog sa il mai aduceti o data 😛
  • Învățarea mamelor cum să alăpteze şi cum să menţină secreţia lactată chiar atunci când sunt despărţite de copiii lor. Nu am primit nici o informatie in acest sens. Am primit copilul, l-am pus la san, mi s-a spus ca e pus corect, desi nu era, drept dovada ca dupa prima sesiune de supt deja aveam o picatura de sange pe mamelon. Mai mult de atat am primit o pompa cu piese lipsa pentru a extrage lapte din san ca sa ii fie oferit copilului cand a fost pus la lampa UV.
  • Nu se oferă nou-născuţilor alimente sau lichide, altele decât laptele matern, cu excepţia cazurilor cu indicaţie medicală. Ba da, se ofera lapte praf la majoritatea si nu la indicatie medicala. Mie mi s-a spui ca i se va da o pertie de lapte praf pana imi revin din operatie pentru ca e peste 4 kg si prezinta risc de hipoglicemie. Totusi testul de glicemie facut imediat dupa nastere a fost in limitele normale, dar asta nu i-a impiedicat sa ii administreze laptele praf.
  • Practicarea rooming-in-ul, care permite mamei şi copilului să rămână împreună 24 ore pe zi. Da, se practica daca stii sa ceri si nu te lasi dusa de nas cu textul „lasati la noi copilul pentru ca trebuie sa va odihniti”. Pai asa se incurajeaza o mama sa stea impreuna cu copilul? Ii spui ca trebuie sa se odihneasca si tii tu copilul in sectia de neonatologie timp de 8 ore?
  • Încurajarea alăptării la cererea copilului. Mda, numai sa nu ceara prea des sau sa suga prea mult. Primul sfat pe care l-am primit in acest spital legat de alaptare a fost „Sa nu il lasi mai mult de 20 de minute la san”. Mi s-a spus ca am facut ragade pt ca am lasat copipul mai mult de 20 de minute la san si ca saliva bebelusului macereaza pielea.
  • Nu se oferă suzete sau tetine (biberon) copiilor care sug la sân. Ba se ofera, supliment de lapte praf cu biberonul. Am cerut sa mi se arate cum se hraneste un bebelus cu seringa ca sa pot sa ii dau asa cand ajung acasa pentru a evita aparitia confuziei san-tetina. Am fost refuzata pe motiv ca „oricum dvs. acasa ii veti da cu biberonul suplimentul”. Ulterior am aflat ca de fapt in acel spital se folosesc tetine pentru hranirea bebelusilor, lucru recunoscut chiar de catre personalul medical in discutiile cu alte mame pe care le cunosc.
  • Se încurajează constituirea grupurilor de sprijin pentru mame şi se orientează mamele către aceste grupuri de sprijin la externarea din maternitate. Nu am fost directionata catre nici un grup de sprijin sau consultant in lactatie.

Domnilor din conducerea spitalului Premiere (si doamnelor daca sunt), oare daca cei de la UNICEF ar cunoaste aceste aspecte ale experientei mele ati mai primi aceasta acreditare cu care atat de frunos va faceti reclama? Oare daca ar cunoaste experienta altor n mame care au nascut in spitalul condus de dvs. ati mai primi aceasta acreditare?

In vara anului 2015 am alat ca au angajat o doamna consultant in lactatie si m-am bucurat mult crezand ca in sfarsit proaspetele mame vor iesi pe usa alaptand fara probleme, dar in continuare aflu ca nu e asa. In continuare primesc cereri de ajutor de la mame dupa ce ies din spital. In continuare aflu ca au fost sfatuite gresit.

Am facut un mic sondaj legat de alaptarea exclusiva pe un grup de profil. Am intrebat cate persoane au iesit din acest spital alaptand exclusiv. Dintre cele care au raspuns, doua treimi au plecat din maternitate hranind mixt, si doar o treime alaptand exclusiv. Dintre cele care au nascut de cand au angajat consultant in lactatie, doar o treime s-au declarat multumite de ajutorul primit de la acesta. Vi se pare normal sa fie asa intr-un „spital prieten al copilului”?

In concluzie, degeaba au angajat consultant in alaptare daca mamele pleaca in continuare acasa cu sfaturi gresite, se chinuie si chiar renunta la alaptare.

Ati nascut la Premiere Timisoara? Care a fost experienta voastra in ce priveste alaptarea?

 

Later edit: recitind ce am scris am impresia ca reiese ca doamna consultant in alaptare nu si-ar face treaba si vreau sa clarific putin. Ea isi face treaba, si din discutiile mele cu mame care au beneficiat de ajutorul ei reiese ca si-o face bine. Dar ea e doar una si nu are cum sa fie mereu langa proaspetele mame. Iar daca mai vin alte asistente sau chiar medici neonatologi cu sfaturi diferite de ale ei, nu ma mir ca mamele aleg sa asculte de acestia. Nu le-ar strica un update la informatiile despre alaptare acelor neonatologi si asestente. Deci aveti grija de la cine si ce sfaturi primiti si urmati.

13 gânduri despre „Nasterea la privat – Premiere Timisoara

  1. Weeell, eu le-am trimis un mail după câteva luni dupa ce am născut, făcând referire la dezamagirea mea cu alaptarea, lp…. etc. Răspunsul primit a fost ca ei nu mai sunt spital prieten al copilului, so cu alte cuvinte li se rupe 🙂 O sa caut mailul si postez răspunsul lor

    Apreciază

  2. Am nascut la Premiere in noiembrie anul trecut. Am alaptat din spital, am reusit sa renunt la lp in 2-3 zile de la iesirea din spital. De atunci, san exclusiv. Consiliera in alaptare a fost f ok. Nu am cerut bebele pe timpul noptii, statea cu mine toata ziua si deja eram rupta de oboseala. Nu am ce sa le reprosez.

    Apreciază

  3. Am nascut la Premiere pe vremea aceea era President acum 2 ani si 4 luni in aceeasi perioda cu tine. Eu sunt super multumita de doctori, asistente si curatenie. Si mie mi s-a spus sa tin copilul la sin 20 min. dar informandu-ma pe internet si alte persoane l-am tinut pana imi golea sanul. Am alaptat la cere timp de 10 luni. Nu am ce sa le reprosez. Decat la stat sa le dau spaga mai bine la privat cu factura si chitanta.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Cred ca ai exagerat putin … este normal sa iti ia copilul cat timp esti in spital ..pt ca organismul tau a suferit ft mult in urma nasterii … bebele ca ti-a ranit sanul ..este normal la prima sarcina ..ca il tii 20 de minute ca il tii mai putin sau mai mult ..nu ai ce ii face …eu am nascut la stat … si probabil era mai bine la privat .. este altceva ..este curat si este cam imposibil asistele ce au grija de copil sa nu aiba cum este la privat … si supliment la bebelusi. .la noi nascuti este normala .. le trebuie ..desi bebele suge la san ..primele dati nu ii dai lapte ii dai colostru desi e bun ca il ajuta la protejarea infectiilor si este normal pana iti stimuleaza lapticul sa ii dea si supliment .. asa ca suntem in romania orinde am fii …la privat sau la stat ..asta este ..dar cat timp bebele e sanatos si mamica si ajung acasa nu mai conteaza ce a fost ..a trecut si este destul de mulțumitor. .. daca vroiai sa stii mai multe te puteai documenta …asa ca eu una cred ca ai exagerat ft urat

    Apreciază

    1. am exagerat putin sau am exagerat urat? 😛 Aici am povestit experienta mea proprie si personala, deci poate fi oricat de exagerata pentru ca e asa cum am simtit-o eu. Sunt atatea informatii gresite despre alaptare in comentariul tau ca mi-ar lua o gramada de timp sa iti scriu la fiecare. Colostrul este lapte, colostrul este suficient pentru un nou nascut si nu, nu e deloc normal sa primeasca supliment de lapte praf, drept dovada am nascut bb2 de 5 kg si a supt doar colostru primele zile, fara pic de lapte praf si a fost suficient. Vad ca tu te multumesti „sa ajungi acasa si atat”. Foarte bine, asta te ajuta sa fii multumita, dar eu nu ma multumesc cu a scapa si a ajunge acasa. Nu am dat o caruta de bani ca sa ma multumesc ca am scapat.

      Apreciază

  5. Am trecut printr-o operatie foarte grea la acest spital (asadar nu e vorba despre nastere aici) si ce pot spune este ca iti inteleg frustrarea. De ce? Cred ca, pe undeva, cineva greseste sau e complet dezinteresat sa imbunatateasca lucrurile intr-un spital cu unii dintre cei mai buni doctori din tara.

    Doctorii – ireprosabili (m-au operat dr. Simedrea, Dobrescu, Petrica, la care ii pun si pe anestezisti care au fost super). Veneau cel putin 1 data pe zi sa vada cum sunt, analize in fiecare zi, tratament aproape non stop in cele 6 zile de spitalizare.

    infiermierele si ele ff ok.

    Curatenia ok.

    In schimb, off, in schimb..asistentele (in afara de vreo 3, recunosc)… nu le ajungeai la nas si aveau senzatia ca, oricat de grav ai fi fost, daca nu ai cancer, trebuie sa taci, sa inghiti si sa nu le stresezi nici tu, sa nu le stresezi nici pe ele.

    Pacat, la asa spital cu asa doctori mari din toate punctele de vedere (dar si cu asa preturi, sa recunoastem) sa strice totul cateva asistente.. pacat, mare pacat!!

    Apreciază

  6. Asistentele mai strica ceva pe acolo, mult mai grav. Sotia si bebe al meu au fost infectati cu bacterii din spitalul Premiere. Ala micu a facut infectie urinara si la-m depistat abia cand a avut 4 luni. ca nu stia saracu sa spun de ce plange.. Acum plange in spital, ca trebuie facute antibiotice intravenoase. Cred ca responsabile de sterilizarea salii de operatii si a instrumentarului este treaba asistentelor. Si vrajeala cu dezinfectantul nu mai tine, ca in alte spitale unde s-au folosit aceeasi dezinfectanti, nu au fost cazuri de infestare. Klebsiella se numeste bacteria care l-a bagat in spital pe ala micu si este o bacterie care se transmite in sala de operatii.

    Asa ca nu ar fi rau sa va faceti o urocultura, voua si la bebe ai vostrii. Ca nu se stie.
    Costa doar 40 de RON. Atentie, la astia mici nu sunt simptome evidente. Al nostru nu a facut febra, nimic ciudat, doar scaunul moale.. Si cateodata un plans, pe care nu am reusit sa il interpretam. Dar dupa antibioticele din spital, plansul a disparut. Din pacate, nu cel reponsabil pentru suferinta din spital. Al treilea cateter.

    Chiar ca e pacat de medicii de la Premiere… E clinica lor. Si niste incapabile isi bat joc de munca lor. Si tot ele cu nasul pe sus, ce sa mai zic…

    Apreciază

  7. Urmeaza sa nasc o fetita si am ales spitalul Premier.Am un baietel si l-am nascut intr-un spital de stat.Nu e usor sa aduci un copil pe lume tocmai de aceea ne numim MAME.Ce nu inteleg eu este de ce se plang din ce in ce mai multe mame de alaptat.Alaptatul nu se INVATA …..Instinctul de mama ar trebui sa te ajute nu un consilier .Alaptatul este un privilegiu de care nu toate femeile se pot bucura.Asa ca, parerea mea este ca datoria medicilor este sa aducem copii sanatosi pe lume si bineiteles noi sa fim bine,iar alaptatul este momentul cand se creeaza legatura intre mama si copil .Asa ca ….cu rabdare si dragoste oricine reuseste sa-si alapteze copilul.Pentru cine nu stie cum este intr-un spital de stat ar trebui sa experimenteze o zi.

    Apreciază

    1. Da, alaptarea e instinctiva, insa cand nasti un copil cu fren labial scurt si fren lingual posterior scurt, care nu se ataseaza bine si iti face rana cu sange la primul supt, cand ai rani cat casa si asistenta iti spune ca le-ai facut pt ca saliva copilului macereaza pielea, numai instinctiva nu mai e 🙂

      Apreciază

  8. Degeaba au angajat un consultant în alăptare bebeluși…ca am ajuns la concluzia ca este medic doar de forma….ca nu știe sa îți explice nimic…și în general 90% din medici sunt asociați acolo…japca pe fata la că-ți bani îți cer pentru o naștere…nu mai credeți tot ce vi se spune….numai minciuni…nu au grija de tine și nici de bebeluș…după naștere vine și ți-l arunca lângă tine fiind operata de cezariana și îți spune sa te descurci….minciuni….dezastru de spital

    Apreciază

Lasă un comentariu